14 martie, 2018

În cadrul Anului Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei, vă invităm să participați la un șir de concursuri pentru a comemora faptele mărețe săvârșite de Domnitor și bogata moștenire lăsată de Ștefan.

Ștefan cel Mare si Sfânt ( 1457-1504) este cel mai remarcabil domnitor pe care l-a avut Moldova. El reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și al mândriei noastre ca țară și popor. Timp de jumătate de secol, cu dragoste și devotament, el și-a apărat țara și poporul de dușmani și a dăruit libertate Moldovei.

Tot el a fost cel care a consolidat țara în jurul valorilor creștin-ortodoxe, punând astfel o piatră de temelie a dăinuirii noastre în timp: ca popor și ca țară. Potrivit tradiției, Marele nostru Domnitor ridica un lăcaș sfânt după fiecare bătălie câștigată, pentru a răsplăti fidelitatea oștenilor lăsând astfel în memoria posterității o amintire prin câte lupte sângeroase, apărare îndârjită, lacrimi și jale a fost păstrat pământul nostru.

Pe cât era de vrăjmaş în vreme de război, pe atât, Ștefan cel Mare era de bun şi blând şi cu dreptate în vreme de pace, onorând cuvântul  strămoşilor şi a părinţilor săi.

Mărturii ale măreției lui Ștefan cel Mare ne sunt numeroasele cronici, cântece populare, balade și legende care glorifică numele și faptele lui Ștefan cel Mare. Rolul nostru, a moștenitorilor săi, este să nu le dăm uitării și să fim urmași destoinici ai marelui nostru voievod.

Vă invităm să participați alături de noi la organizarea unui șir de concursuri-evenimente pentru a omagia Anului Ștefan cel Mare și Sfânt.

În acest sens vă propunem să alegeți printre următoarele activități:

  1. Să puneți în scena o piesă de teatru dedicată vieții lui Stefan cel Mare în care pot fi implicați atât cei mici cât și cei mari (pentru mai multe informații vă rugăm să vă referiți la dosarul 1).
  2. Concurs de creație artistică ,,Cele mai frumoase șezători tradiționale”, unde se vor povesti legende despre viața marelui domnitor, se vor cânta cântece, toate în spiritul măiestriei practicării meșteșugurilor moldovenești (pentru mai multe informații vă rugăm să vă referiți la dosarul 2);
  3. Concurs de creație literară (proză, poezie, balade, cântece etc.) ,, Familia lui Ștefan cel Mare” (pentru mai multe informații vă rugăm să vă referiți la dosarul 3);
  4. Articole de presă despre viața marelui domnitor (pentru mai multe informații vă rugăm să vă referiți la dosarul 4);
  5. Concurs de curiozități din viața și activitatea lui Ștefan cel Mare, după modelul: Ce ? Unde ? Când ? (pentru mai multe informații vă rugăm să vă referiți la dosarul 5);

Persoanelor câștigătoare la concursurile 1-4 le vor fi acordate diverse premii. Câștigătorii vor fi apreciați în funcție de complexitate, dedicare, calitate și impact produs asupra comunității. Printre premii se vor număra obiecte de artizanat ale meșterilor populari autohtoni, premii bănești, cărți, etc.