03 mai, 2018

La data de 22 aprilie 2018,  Forumul Etniilor cu genericul „Păstrăm moștenirea, făurim viitorul” s-a desfășurat la Chișinău în contextul „Anului Ștefan cel Mare şi Sfînt, Domnitor al Moldovei”

Evenimentul a fost organizat de către Comisia pentru relații interetnice din cadrul Consiliului Societății Civile pe lîngă președintele Republicii Moldova, în colaborare cu conducătorii organizațiilor etnoculturale naționale și teritoriale.

La eveniment au participat reprezentanți ai comunității Ucrainene, Ruse, Găgăuze, Bulgare, Azere, Belaruse etc. În cadrul acestuia, reprezentanții minorităților etnice au ținut mai multe discursuri despre consolidarea societății și păstrarea suveranității Republicii Moldova.

Prezent la forum, a fost șeful statului Igor Dodon care a specificat că păstrarea statalității este un subiect actual pentru țara noastră.

„Organizarea unor astfel de evenimente contribuie la deșteptarea sentimentului de unitate, coeziune, fermitate și curaj de a riposta oricăror riscuri, decizii și acțiuni menite să afecteze statalitatea țării noastre. Mă mîndresc cu faptul că Republica Moldova este o țară multietnică, acest fapt ne face mai puternici și mai uniți”, a spus președintele.

La rîndul său, președintele Comisiei pentru relații interetnice din cadrul Consiliului Societății Civile, pe lîngă președintele Republicii Moldova, a menționat că organizarea acestui eveniment va deveni o frumoasă tradiție în țara noastră. „Forumul valorifică relațiile interetnice și pune în evidență spiritul patriotic. Ne dorim ca Republica Moldova să prospere, iar dragostea față de patrie să fie nemuritoare”, a afirmat Elena Beleacova.

La finele evenimentului a fost aprobată o declarație comună privind păstrarea culturii și păcii, dezvoltarea platformelor de dialog, consolidarea societății și cooperarea internațională spre binele cetățenilor Republicii Moldova. Ultima dată, Forumul Etniilor a fost organizat în 2013.