24 iulie, 2018

Pe 15 iunie în satul Cobîlea, raionul Șoldănești, s-a desfășurat cea de-a XIV – ediție a festivalului bienal, de muzică și dans popular „La umbra stejarului lui Ștefan”.

La festival au participat colective din mai multe raioane ale țării, din Rezina, Soroca, Florești, Fălești, Ocnița, Telenești, Orhei și colective găzdașe din Șoldănești. Publicul a fost placut surprins de dansatorii care au adus multă voie buna și zîmbete pe fața lor. La rîndul său și muzica nu s-a făcut mult așteptată, muzicienii încă odată au redat măreția muzicii moldovenești prin notele rasunatoare și au valorificat frumusețea și diversitatea portului popular.

Festivalul a început cu o comemorare a marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt, la biserica din satul Cobîlea. Amintim că, anul 2018 a fost desemnat anul lui Stefan cel Mare și Sfânt, domnitor al Moldovei și a fost lansat oficial pe data de 2 februarie de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În vederea marcării anului Ștefan cel Mare și Sfânt, ulterior a fost aprobat un plan de acțiuni în diferite domenii de activitate.