August 2016

La poalele Sfintului Munte Athos.
 


Pe Sfintele Munte Athos mai multe lacase sfinte au fost ctitorite sute de ani in urma de moldoveni (anume de moldoveni, romani atunci nu erau).

Din partea echipei noastre la fiecare Manastire pe care o vizitam aducem in dar cite o Icoana cu cei 12 Sfinti ai Moldovei!

Chilia moldoveneasca Sfintul Ioan Teologul, unde slejesc 7 calugari originari din Moldova:

 


Binecuvintarea Sfintului Gheorghe si al Sfintului Munte Athos. Sub acest drapel Stefen cel Mare si Sfint a invins in zeci de razboaie dusmanii Moldovei. 36 de ani Sfintul Gheorghe de pe drapelul lui Stefan cel Mare a protejat poporul moldovenesc.

Sintem urmasii lui Stefan si sintem obligati sa invingem, sa pastram credinta si pamintul moldovenesc pentru urmasii urmasilor nostri.

Manastirea Zoorgaf, Sfintul Munte Athos:

 


Muntele Athos. Manastirea Karakallu, Turnul lui Petru Rates si Alexandru Lapusneanu:

 


Schitul Sfintei Ana. Muntele Athos:

 


Pelerinajul pe Sfintele Munte Athos: 3 zile, 12 credinciosi pelerini, 12 manastiri si 12 icoane aduse in dar.

Am trait o experienta si senzatii nemaipomenite pe Sfintul Munte Athos. Impreuna cu alti 11 colegii si prieteni am reusit in 3 zile sa vizitam 12 manastiri si 3 schituri, sa ne inchinam la numeroase sfintenii si moaste ale Sfintilor. Speram in timpul cel mai apropiat sa primim binecuvintarea pentru a aduce o particica din aceste lucruri sfinte in Republica Moldova, pentru ca credinciosii nostri sa se poata inchina si ruga alaturi de Ele.

Ne-am rugat pentru Moldova si poporul moldovenesc. Am adus cu noi pe Muntele Athos 12 icoane cu Sfintii Moldovei in frunte cu Stefan cel Mare si Sfint, care au fost lasate in dar la difetite locasuri sfinte.

Sint sigur ca credinta noastra ortodoxa este pilonul de baza pe care se tine statalitatea noastra. Noi niciodata nu vom ceda in fata celor care vor sa ne fure credinta, lupta cu biserica noastra ortodoxa, ne distrug traditiile noastre stramosesti.

 


August 2017

Prin padurea de pe Sfintul Munte Athos spre Chilia Moldoveneasca a Sfintului Ioan Teologul. Aici slujesc doar calugari moldoveni:

 


Mănăstirea Zografu – renumita Mănăstire, un loc Sfint pentru toți moldovenii de pretutindeni.

A cunoscut o perioadă de înflorire în secolul al XV-lea, datorită Mușatinilor.

Alexandru cel Bun dădea ajutor anual mănăstirii câte 3000 aspri de argint (1429), precum și venitul câtorva metocuri, printre care și al Mănăstirii Căpriana.

Perioada de vârf a fost atinsă, însă, în timpul lui Ștefan cel Mare. Acesta a refăcut mănăstirea aproape integral, între anii 1466-1502. Între 1466-1471 Ștefan cel Mare dă mari fonduri de bani pentru înnoirea bisericii și a bolniței. În anul 1475 rezidește la malul de sud-vest al mării portul pentru corăbii. În anul 1495 reface din piatră corpul chiliilor, trapeza și zidul de incintă.

În anul 1502 Ștefan cel Mare donează ctitoriei sale de la Athos o icoană cu Sfântul Gheorghe și steagul de luptă al Moldovei, cusut cu aur și argint, care are pe o parte icoana Sfântului Gheorghe, iar pe partea cealaltă stema țării.

Icoana Sfintului Gheorghe și steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare sunt simboluri pentru noi și dovada despre un trecut glorios al Moldovenilor care merita un destin mai bun.