24 iulie, 2018

Zilele culturii moldovenești se desfășoară la Tyumen. Au început cu întâlniri ale membrilor Asociației moldovenești din regiunea Tyumen. Evenimentul a fost dedicat personalității remarcabile a secolului al XV-lea – conducătorul principatului Moldovei Ștefan cel Mare.

2018, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anul acestui domnitor, o amintire amabilă despre care oamenii au depozitat mai mult de o sută de ani. Despre Ștefan cel Mare spun ei: „A luat o țară fragilă de lut și a lăsat un principat puternic din piatră”

Ștefan cel Mare a condus țara timp de 47 de ani – între 1457 și 1504. În tot acest timp sa luptat pentru independența ei. Inamicii externi ai suveranului au fost Imperiul Otoman, Polonia, Ungaria – rivali foarte puternici, iar Stefan și armata sa le-au rezistat cu succes.

Titlul său „cel Mare” – „Marele” Gospodar a primit pentru faptul că în cele mai multe bătălii a câștigat. Cea mai mare victorie a lui a fost bătălia de la Baia, când Stefan și armata lui au oprit maghiarii, care încercau să cucerească principatul moldovenesc; coliziune cu tătarii din Crimeea la Lipnic; Lupta de la Vaslui, în timpul căreia moldovenii au învins otomani (după care Papa Sixt IV a numit suveranul „războinicul lui Hristos”) și lupta din Codrii Cosminului, care a învins pe regele polonez Jan I.

Fără îndoială, Ștefan avea un mare talent ca comandant și diplomat. Datorită lui, principatul Moldovei a câștigat o putere politică considerabilă în Europa de Est. Cu toate acestea, lipsa de sprijin din partea statelor europene a obligat suveranul să accepte să dea un omagiu turcilor. În același timp, el a rămas un conducător autocrat, care și-a putut proteja subiecții de noile invazii ale otomanilor. Moldova a devenit vasal al Turciei doar la începutul secolului al XVIII-lea.

Moldovenii moderni îl onorează pe Ștefan cel Mare nu numai pentru victoriile militare. Acest conducător înțelept a întărit foarte mult economia țării. Când este pe agricultura a fost creșterea, meșteșugurile dezvoltate, comerțul a înflorit, construirea de noi biserici și mănăstiri. Riglă ia păsat prosperitatea oamenilor și să impună legea, protejarea agricultorilor și a cetățenilor de arbitrariul boierilor. Până în prezent, Stefan cel Mare rămâne cea mai populară figură istorică din Moldova. Țara a stabilit multe monumente, cu fața lui împodobește bancnotele moldovenești – Lei, îi sunt deedicate poezii și cântece, și sătenii din Cobîlea, raionul Șoldănești încă protejează un stejar uriaș, care, conform legendei se odihnea Ștefan cel Mare și Sfânt (Domnitorului a fost canonizat în 1992) .

Astăzi în Moldova a fost anunțat un concurs dedicat lui Ștefan cel Mare. Asociațiile și ONG-rile, ale moldovenilor înregistrați pe teritoriul altor state pot participa la aceasta. Adunările, din care au început Zilele culturii moldovenești în regiunea Tiumen, vor fi o cerere de participare la programul de concurs, care oferă posibilitatea de a-și arăta talentele în diferite nominalizări: piese de teatru, poezii și cântece, artă decorativă și aplicată.
Asociația moldovenilor din regiunea Tiumen intenționează să concureze pentru premiul principal – un set de costume naționale.
Adunările noastre au avut loc sub forma unui pod Internet. La contactul direct cu ei au fost moldovenii de la Kurgan, Nizhnyaya Tavda, Lyantor, Kogalym, Novy Urengoy, Salekhard, precum și participanții la FNCA moldoveni ai Rusiei (Moscova).
Conversația despre rolul lui Ștefan cel Mare în istoria Moldovei sa transformat într-o adevărată sărbătoare. Svetlana Angel, Serghei Valkov, Ion Tkachenko, Valentina Dragomiretskaya, Georgy Dulger, Nina Stegarescu și Maria Fedorchuk au prezentat o masă bogată cu faimoasele placide moldovenești și morile de vânt, au ținut o prezentare solemnă a vieții și a lucrării domnitorului, au citit poezie despre el și au dedicat toasturi spirituale.
– Ștefan cel Mare pentru Republica Moldova – este ca Peter primul pentru Rusia. O personalitate puternică, un conducător puternic! – președintele Asociației moldovenești din regiunea Tiumen Svetlana Angel și istoricul Serghei Valkov au exprimat o idee.
Desigur, aceasta este o comparație foarte condiționată. După cum știți, țelurile țarului rus au justificat orice mijloace și a construit fundamentul marii imperii, fără a-și cruța subiecții. Dar despre Ștefan cel Mare este amintit ca o persoană bună față de poporul comun. Unii moldoveni cred că Domnul și din cealaltă lume continuă să le patroneze. Valentina Dragomiretskaya despre întâlniri a spus o poveste, care, în opinia ei, este doar o dovadă a acestui lucru.
– În anii 1980 am fost studenți ai Colegiului Mecanic și Tehnologic de la Chișinău. Înainte de examene, au alergat întotdeauna la monumentul lui Ștefan cel Mare și i-au cerut suveranului să ne ajute să trecem testele. Ca urmare, toate cele 18 fete din grupul nostru au absolvit școala cu diplome roșii!
P.S. Activitățile din cadrul Zilelor culturii moldovenești din regiunea Tiumen vor dura până la sfârșitul lunii noiembrie și se vor încheia cu un concert festiv.