22 octombrie, 2018

Sîmbătă, 13 octombrie 2018, a avut loc excursia pentru tinerii din Republica Moldova la mănăstirea Putna și Cetatea Suceava – cetatea de scaun a Moldovei, eveniment ce face parte din programul de acțiuni consacrat Anului Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei.

Astfel, peste 50 de tineri din mai multe localități din țara noastră, au avut ocazia să viziteze în dimineața de 13 octombrie Mănăstirea Putna. Acest loc are o semnificație deosebită pentru Moldova încît acolo este înmormîntat marele domnitor Ștefan cel Mare, cel care a făurit Moldova și a dus faima țării departe peste hotarele ei.

De asemenea, tinerii au avut parte și de o excursie la Muzeul Mănăstirii Putna unde au avut ocazia să cunoască mai îndeaproape mai multe obiecte, relicvii și vistigii din viața lui Ștefan cel Mare.

În a doua parte a zilei, tinerii din Moldova au vizitat Cetatea Suceava – fosta capitală a Moldovei, unde a domnit Ștefan cel Mare. Astfel, tinerilor li s-a povestit despre istoria cetății, evoluția sistemului de apărare dar și rolul lui Ștefan cel mare în consolidarea acestui edificiu de importanță strategică militară deosebită pentru acele timpuri.

Tinerii au fost impresionați despre măreția personalității lui Ștefan cel Mare și au evidențiat rolul marelui domnitor în consolidarea și dezvoltarea statului moldovenesc, urmînd ca acțiuni similare să fie desfășurate și în viitor la alte mănăstiri și cetăți ctitorite sau construite de Ștefan cel Mare.

Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.