10 decembrie, 2018

9 noiembrie, în sala de conferințe a Universității de Stat din Voronej, a avut loc Ziua Culturii Moldovenești, programată să coincidă cu sărbătorirea anului lui Ștefan cel Mare și Sfînt în Moldova, organizată de comunitatea moldovenească din regiunea Voronej.

Inițiativa comunităților de moldoveni din Voronej și Kursk a fost susținută de colegii din orașul Lipetsk. Evenimentul a fost deschis de către rectorul USV Dmitri Endovitsky. Oaspeții s-au întâlnirt s-au familiarizat cu expoziția, despre cultura Moldovei și a Rusiei, pregătită de angajații Muzeului de Istorie al Universității de Stat  din Voronej, unde au fost prezentate exponatele comunității moldovenești din Regiunea Voronej și Muzeul de Etnografie și Cultură Populară al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Voronej. Costume populare au fost furnizate de Muzeul Național de Costume al Departamentului de Turism al Universității și de Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă. Președintele comunității moldovenești din regiunea Voronej, Karolina Vetrova, a citit salutul consilierului Președintelui Republicii Moldova, Cristina Boogie, reprezentanților guvernului regional, administrației orașului și universităților din Voronej.

Ștefan cel Mare – unul dintre cei mai proeminenți conducători ai principatului moldovei. A guvernat țara timp de 47 de ani (1457-1504). De-a lungul acestei perioade, el a luptat pentru independența principatului moldovenesc, sa opus cu succes rivalilor mai puternici – Imperiului Otoman, Poloniei, Ungariei. Datorită talentului lui Ștefan cel Mare ca comandant, diplomat și politician, principatul Moldovei nu numai că și-a menținut independența, ci și a devenit o forță politică semnificativă în Europa de Est. Ștefan cel Mare a condus 36 de bătălii, dintre care 34 a câștigat și doar două au fost învinși. El a intrat într-o alianță militară-politică cu regatul Moscovei, care a fost sigilată de căsătoria lui Ivan cel Tânăr, fiul lui Ivan al III-lea și fiica lui Ștefan, Elena „Voloșanca”.

Evenimentul a subliniat rolul proeminent al lui Ștefan cel Mare în istorie, construirea de legături de prietenie între Rusia și Moldova și contribuția sa la păstrarea Ortodoxiei. Rapoartele reprezentanților comunităților moldovenești din Voronej, Kursk au fost urmate de spectacole ale interpreților ruși și moldoveni: ansamblul Terem al Facultății Filologice a Universității de Stat din Voronej și Anastasia Vlas. Prima demonstrație publică a videoclipului despre „Balada lui Ștefan cel Mare”, creată de Wind Daniel, a avut loc. Balada este scrisă în Voronej de către profesorul Universității Tehnice de stat din Russia Vladimir Țaralung. Videoclipul a fost prezentat la concursul anunțat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cinstea celebrării anului lui Ștefan cel Mare și Sfânt în Moldova.

Sărbătoarea moldo-rusă a fost plină de căldura prieteniei dintre națiuni, o comunitate istorică care durează mai mult de 500 de ani.